Archive

Monthly Archives: October 2018

Tonic Design addition

Old meets new and leaves room for a backyard. Photo © Keith Isaacs

Tonic Design’s very modern addition to a red-brick, Georgian Revival-style house built in 1916 is the recipient of a 2018 Merit Award from the North Carolina chapter of the American Institute of Architects (AIA NC). This marks the 11th time Tonic Design’s partners/principals Katherine Hogan, AIA, and Vincent Petrarca have received an AIA NC design award.

The AIA NC Awards program recognizes architects regionally and nationally for exceptional design expertise. Each winning project must exceed benchmarks for outstanding architectural design, structural composition, and application of design theory.

Perforated staircase between the original house and the addition. Photo © Keith Isaacs

The solution responds to the intent of the old house, building upon its narrative of family, heritage, fine taste, and social grace. Simultaneously, it introduces an entirely new narrative that tells the story of a more open, relaxed lifestyle with 21st-century amenities and attention to energy efficiency. Both narratives are articulated through materiality (brick and steel), form (a historic foursquare box and a simple rectilinear appendage), and spatial relationships created through floorplan.

As a result, the residence has been reinvented into a home that embraces casual, modern living without having to sacrifice any of the charm and character of the historic house.

Tonic Design wrapped the 1500-square foot addition’s simple, rectilinear form in Corten® steel, lots of glass, and natural wood and kept the volume within the outer perimeters of the original house. By separating the spatial needs between two floors, the partners also provided the owners with a generous backyard despite the property’s compact size.

The 2018 AIA NC jury called Tonic Design’s solution “thoughtful.” They admired the slim, double-height space the partners slipped between old and new, which solved many potential problems and kept the back brick wall of the old house exposed inside. They appreciated the slim profile of the perforated metal staircase in the interstitial corridor that maintains the addition’s light-filled ambiance while adding easy access to the upper floor.

“We share this award with our inspirational clients and with all of the highly skilled professionals who made this challenging project a pleasure to complete,” said Petrarca.

For more information on the Hillcrest addition and Tonic Design, visit http://www.tonic-design.com/.

Advertisements

To provide architecture services for Wake County public schools.

 

Tonic Design

Vinny Petrarca and Katherine Hogan, AIA

Tonic Design, a multi-award-winning architectural firm based in Raleigh, NC, has qualified to provide architecture services to the Wake County Public School System, the largest school district in North Carolina, under the WCPSS’s Master Professional Services Agreements.

To qualify, Tonic Design co-owners Vincent Petrarca and Katherine Hogan, AIA, met all criteria including:

  1. Expertise in the type of work the WCPSS would require.
  2. Number of years the firm has been in business.
  3. Successful past performance on similar projects that included handling budgets and scheduling.
  4. Awards and professional acknowledgments with letters of recommendation.
  5. Status as a minority business with 51 percent of the firm owned by, in this case, a woman.

Hogan, who is also a member of the City of Raleigh’s Appearance Commission, and Petrarca presented their qualifications to the WCPSS’s Facilities Design and Construction department. The agreement is in effect for two years

Tonic Design is currently working on a “Maker Space,” a new building for an existing private elementary school. The school’s administration wants to expand pedagogical opportunities through long-term projects and new technologies. Inspired by their mission, the partners have based the building’s form on sustainable design strategies. A large roof, for example, will define adaptable volumes of interior space and will let the students witness the sun tracking through the building during the school day,