Sir Walter Salutes Five Points Icon: Tonic Design receives 2017 Sir Walter Raleigh Award for 1700 Glenwood

1700-glenwood6

1700 Glenwood Avenue – before (bottom) and after (top)

For transforming an odd, vacant eyesore into a gleaming glass, energy-efficient commercial building that deserves its place at the pinnacle of Raleigh’s Five Points intersection, Tonic Design principals Katherine Hogan, AIA, and Vincent Petrarca received a 2017 Sir Walter Raleigh Award for Community Appearance for their work on the building at 1700 Glenwood Avenue.

The awards jury called Tonic Design’s work “a well-done project in a very visible location” and noted the manner in which the 5800-square-foot structure “provides lots of light [and] awesome views from within at all levels.”

The mid-century modern, two-story building at the junction of Glenwood Avenue, Fairview Road, and Whitaker Mill houses three thriving businesses today. Yet it has fascinated passersby since 1964 when it was built for a progressive dry cleaner who enclosed the upper story in glass to show off its state-of-the-art mechanization. In 1979, an audio repair and computer equipment business took over the space and, for 28 years, Raleigh residents knew it as the “Audio Buys building.”

Audio Buys closed in 2007 and the building sat vacant for four years. In 2011, the owners hired Tonic Design, an award-winning design-build firm, to upgrade it for leasing to a new generation of tenants.

After installing new, insulated glazing, a custom shade system over the floor-o-ceiling glass walls, and zinc siding, the building could now shade its interior from glare and reduces summer heat gain by more than 70 percent. Yet it continued to languish uninhabited.

In 2016, new owners called the Tonic partners back in, this time to increase the building’s function and make it more accessible. Among other improvements, the duo created a new glass-enclosed entry, staircase, and elevator tower; transformed the existing roof into a roof garden with spectacular views in every direction; and added a two-story steel sculpture by McConnell Studios, entitled “Continuum,” to the West Whitaker elevation.

Tonic’s award emanated from the Rehabilitation/History Preservation category, which honors the preservation or rehabilitation of existing buildings, especially Raleigh’s historic resources. “The designers have done a great job further repurposing a building instead of knocking it down,” the jury commented.

For more information on the Sir Walter Raleigh Awards for Community Appearance, go to www.raleighnc.gov/sirwalterraleighawards. For more information on 1700 Glenwood Avenue and Tonic Design, visit www.tonic-design.com.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: